Tip #3 לחיזוק מערכת החיסון - מקלחות קרות
- Lior Kaplan
- Feb 15, 2023
- 2 min read
כנגד כל אינטואיציה בסיסית, בטח ובטח בחורף ובימים קרים, אחד הדברים הטובים שאפשר לעשות על הבוקר הוא להכנס למקלחת במים קרים.

בפעם הראשונה ששמעתי על זה, זה היה בקורונה, ממש בסגר הראשון – כהמלצה לחיזוק מערכת החיסון, נזכרתי בטיול בנפאל שלא היו מים חמים וכמה זה היה לי shocking, וחשבתי ש-אין מצב שאני מתקלחת במים קרים. אבל אז האתגר שבזה סיקרן אותי.
התחלתי לחקור את הנושא ולהתוודע לאיכויות של מקלחות קרות, גיליתי שלא סתם בתרבויות מסוימות למשל בארצות הצפון נהוג להתרחץ במים קרים בטמפרטורה 0 מגיל צעיר.
למה לנו בכלל? רחצה במים קרים – (או אפילו מי קרח) היא אחת הדרכים היומיומיות בהן ניתן להגיע לעיקרון שנקרא הורמזיס, זהו מצב שהגוף מגיע אליו ברגעים של סטרס אשר מועילים לנו לבריאות, בדומה לסאונה, פעילות גופנית, צומות – שכל אלו מסייעים לגוף ברמה הביולוגית להפעיל מידה מסוימת של סטרס אשר מחזקת אותו ומשפעלת את מערכת החיסון בדומה לימים עברו בהם היינו קרובים בהרבה יותר לטבע והתמודדנו עם תנאים שונים "חיצוניים" אשר הביאו את הגוף למימוש היכולות שלו ושמירה על "כושר" של מערכת החיסון.
כמו כן, בזמן מקלחת קרה (יש אף כאלו שמתאמנים ברחצה באמבטיות קרח!) – הגוף מתחיל במהירות להגיב למצב וממריץ את הדם כדי לחמם את הגוף, לחץ הדם עולה, הלב גם הוא "מתאמן" ומחזק את השריר שלו, נוצרת הרבה תנועה מתוך החימום הזה – העור מאדים – וברגע שהדם נע במהירות – הוא פולט רעלים החוצה דרך הדרמיס, השכבה שנמצאת מתחת לאפידרמיס (השכבה הכי חיצונית) ובה נמצאים כלי הדם המזינים את העור, בלוטות הזיעה, בלוטות החלב – ובעצם – במקום שרעלים שקיימים בזרם הדם יספגו פנימה, הם יכולים באמצעות התהליך הזה להפלט החוצה.
על פי הרפואה הסינית, העור הוא הריאה השלישית, הוא מקושר לאלמנט המתכת ולאיבר הריאות, והוא בעצם איבר נוסף שחשוף גם כן לכל מה שאנחנו פוגשים, מתפרש על פני הגוף כולו ומהווה כעוד מימד של הגנה. עור שלא נושם – יכול לייצר רעילות פנימה, וככל שהוא אלסטי וגמיש יותר – יכולת העבודה שלו טובה יותר. מקלחות קרות מסייעות לתהליך הנשימה של העור ושומרות על בריאות העור וכן גם השיער.
מעבר לכך, ישנם מחקרים המעידים על השפעות של מקלחות קרות בהשפעה על דיכאון קליני, ושיפור מצב הרוח, בזכות האנדרופינים ("הורמוני השמחה") שמופרשים וכן גם התועלות הפיזיולוגיות הרבות שמצוינות כאן.
אז איך מתחילים? לקראת סוף הרחצה, אפשר לאט-לאט להוריד את הטמפרטורה של המים, כל פעם עוד קצת, ככה שמתחילים להרגיש איזו מידה של אי-נוחות, תוך כדי נשימות עמוקות (כבר דיברנו בפוסט אחר על נשימות ולמה זה טוב ), הנשימות יעזרו להפחית את האי-נוחות בתודעה. נסו להשאר כ2-3 דקות תחת זרם המים הזה. או פחות, מה שמתאפשר. בפעם הבאה, אפשר לבחור במים קצת יותר קרים וכן הלאה.
אפשר גם לבחור להתקלח במקלחת קרה על הבוקר – זה הכי מעיר שיש!
ובנימה אופטימית נוספת, יש משהו בכניסה הזאת למים קרים – כמו "אתגר" שגם מגביר באופן דרמטי את המודעות שלנו לאותו רגע, נוכחות מוחלטת במה שקיים, והאפשרות להתמודד ופשוטו כמשמעו "לעמוד בזה" תוך כדי שהמים זורמים שמחשל אותנו כנגד אתגרים אחרים. שבסופו של דבר, נראה שזה מה שהחיים מציעים לנו לעשות. בין היתר
המלצה שלי – אל תוותרו, תנסו! גם אם זו רק חצי דקה קצרה.
תספרו לי איך היה, ותזכרו שהגוף שלכם יודה לכם על זה אחר-כך ליאור
Comments